Minestrone
Skrevet af Karen
Denne fyldige, italienske suppe er en af mine absolutte yndlinge - den dufter og smager virkelig skønt. Samtidig er det en rigtig 'gartner-suppe', der kan varieres med (næsten) alt godt fra haven. Derfor spiser vi den mest omkring sensommer og efterår, men den kan også sagtens fyldes med grønt fra fryseren og gode rodfrugter.
Ca. 6 personer
Ingredienser
- 2 løg
- 1 gulerod
- 1-2 kartofler
- 1 persillerod
- 3 fed hvidløg
- 3-4 stilke blegselleri
- 5-6 store friske, modne, flåede tomater eller 1-2 dåser hakkede, flåede
- 2-3 dl kogte hvide bønner eller kikærter
- 1½ l vand eller bouillon
- 1 stor kvist frisk basilikum eller 2 tsk tørret
- 1 kvist frisk timian eller 1 tsk tørret
- ½-1 tsk røget paprika
- 2-3 dl ærter eller grønne bønner (evt. fra frost)
- salt & peber
Drys:
- 1 bdt. hakket, frisk persille
Fremgangsmåde
Løg, gulerod, kartofler og persillerod skæres i tern. Blegselleri skæres i strimler på tværs, og hvidløgsfeddene deles et par gange.
Varm olien op i en tykbundet gryde af en passende størrelse og svits grønsagerne blanke.
Tilsæt tomater, bønner/kikærter, vand/bouillon og krydderier og krydderurter. Bring suppen i kog.
Dæmp varmen og lad suppen simre under låg ca. 25 minutter.
Tilsæt ærter eller grønne bønner. Bruger du grønne bønner, deles de først et par gange på tværs. Lad suppen simre endnu 3 minutter.
Smag suppen til med salt og peber og servér drysset med hakket persille. Persillen kan også serveres i en skål for sig.
Tips:
- Det er en meget fyldig suppe, der sagtens kan gøre det ud for et måltid alene, men du kan da også servere brød til - f.eks. små fladbrød med rosmarin.
- Grønsagerne kan varieres efter lyst og sæson, f.eks. med blomkål i små buketter, courgette i tern og/eller sukkerærter. Rodfrugterne kan varieres med knoldselleri, pastinak, kålrabi og/eller majroe. Løgene kan varieres med porrer.
- Kartoflerne kan varieres med 1-2 dl glutenfrie suppenudler, der tilsættes efter 20 min., eller brune basmati-ris. Rå ris tilsættes sammen med grønsagerne. Kogte ris tilsættes sammen med ærter eller grønne bønner.
- Vil du have en stærk suppe, kan du tilsættes en finthakket, rød chili.
- Mængden af røget paprika afhænger af, hvor stærk en paprika du bruger, og hvor røget en smag du ønsker. Prøv dig lidt frem.
- Suppen kan også krydres med finthakket kørvel og/eller løvstikke.
- Den hakkede persille kan tilsættes finthakket hvidløg og citronskal til en gremolata.
- Insulinvenlig: Skal suppen være insulinvenlig, skal du udelade rodfrugterne (kartoffel, gulerod, persillerod) og ris/pasta og i stedet fylde suppen med bælgfrugter (hvide bønner, grønne bønner, kikærter, grønne ærter). Det bliver den ikke ringere af ...
- Suppen kan fryses.
Tilføj kommentar