22 Jun 2008

Gulerods-fennikel-salat med kardemomme

Skrevet af Karen

Kardemomme og fennikel? Ideen er ikke min, men Oscars - og det fungerer rigtig godt sammen. En dejlig salat som tilbehør til f.eks. hirsedeller og/eller dampede grønsager som broccoli eller grønne bønner, som selvstændig frokostret og på buffeten.

Ingredienser

  • 1 fennikel
  • 3-4 gulerødder
  • 4-5 hele kardemommekapsler - eller et drys stødt kardemomme
  • reven skal og saft af 1 citron
  • et lille drys vanillepulver
  • 1-2 spsk tamari
  • 1 spsk olivenolie
  • friskkværnet peber

Fremgangsmåde

Skær toppen af fenniklen, halvér den og fjern stokken med et trekantet snit. Læg halvdelene med snitfladen ned mod skærebrættet og snit fenniklen i ultratynde skiver med en skarp kniv.

Skræl gulerødderne og striml dem på langs med en tyndskræller, så du får lange, tynde strimler ud af det.

Kardemommekapslerne knuses med et tryk af en bredbladet kniv, og frøene indeni pilles ud. Frøene hakkes fint med kniven eller knuses i en morter.

Vend fennikel, gulerod, kardemomme, vanillepulver, citronsaft og -skal sammen med tamari, olivenolie og peber. Lad salaten trække lidt inden servering, gerne en halv time, helst natten over i køleskab.

Tips:

  • Drys med udblødte eller ristede mandler, hvis salaten serveres som selvstændig frokostret. Eller bland med to håndfulde kogte kikærter (gerne uden salt), der får lov at trække med i marinaden. Eller bland med to håndfulde letdampede grønne bønner. Eller alle tre ting på én gang, hvis du skal en ordentlig portion ud af det. Genialt til madpakken!
  • Både fennikel og gulerødder kan snittes på en mandolin, hvis man har sådan én - og kan finde ud af at bruge den. Jeg er bestemt ikke gode venner med min. Til gengæld er jeg ret skrap med en skarp kniv. Men pas på fingrene uanset hvad du foretrækker.
  • Holder fint 4-5 dage i køleskab.
  • Opskriften her er en vegetarisk og let modificeret udgave af 'Salat med høvlet fennikel' i Køkkenrevolution på høje hæle. En meget inspirerende (men ikke vegetarisk) kogebog af Oscar Umahro Cadogan.

Tilføj kommentar