Dips

27 Jun 2020

Rå tomatsalsa

Skrevet af Karen

En lækker, frisk tomatsalsa - over pasta eller nye kartofler, som rustik dressing til din ris- eller quinoasalat eller til bruchetta. Hurtig at lave, men må gerne stå og trække lidt, inden den serveres.

1 portion (rækker til 2 personer som sauce til pasta)

Ingredienser

  • 300 g friske, modne tomater
  • 1 lille (salat)løg
  • evt. 1-2 fed hvidløg
  • en lille håndfuld frisk basilikum
  • 7 stilke frisk oregano/merian
  • 5 stilke frisk (citron)timian
  • evt. en spsk god olivenolie
  • lidt god balsamico eddike
  • (krydderurte)salt, peber

Fremgangsmåde

Skær de modne tomater i små tern og hæld dem i en skål. Hak løget meget fint og tilsæt til tomaterne sammen med evt. hvidløg. Fjern stilke fra de friske krydderurter og hak bladene fint, inden du hælder dem i skålen. Rør det hele sammen med lidt olivenolie, balsamico, salt og peber.

Lad salsaen stå og trække på køkkenbordet, helst mindst en halv time, og smag så til igen.

Tips:

Du kan sagtens bruge andre/flere friske krydderurter, hvis du synes.

Når jeg bruger salsaen på pasta, hælder jeg ofte pinje-græskar-drys over og roder det hele sammen - det cremer salsaen lidt og afrunder smagen.

16 Jun 2016

Hummus

Skrevet af Karen
Dejlig hummus

Der bliver spist en del hummus herhjemme, både som pålæg, fyld og som grundbestanddelen af aftenmåltider med masser af grønsager og oliven til. Der findes uendeligt mange versioner af hummus med og uden sjove smagstilsætninger, men her er mit bud på en god basis-hummus:

Ingredienser:

  • 700 g kogte kikærter
  • 3 fed presset hvidløg
  • 1 spsk knust spidskommen
  • 3-4 spsk citronsaft
  • 4-5 spsk olivenolie
  • 1½ dl vand
  • salt
  • 1 bundt persille, finthakket

Fremgangsmåde:

Hæld kikærter, hvidløg, spidskommen, ca. 1 tsk salt, citronsaft og olivenolie i en foodprocessor og blend det til en grov masse. Tilsæt vand, til konsistensen er, som du ønsker den - jeg kan godt lide, at den er lidt fast.

Lad hummusen stå lidt, så smagen kan udvikle sig, inden du smager den til - måske skal der lidt mere salt og lidt mere citronsaft i. Rør til sidst persillen i og server.

Tips:

  • Man kan faktisk godt udelade eller skære ned på hvidløget, hvis man fx vil bruge hummusen til madpakken, det smager stadig godt.
  • Når vi serverer hummus som aftenmåltid, bliver den ledsaget af et stort fad med grønsagsstænger af gulerod, bladselleri, agurk og peberfrugt, tomatbåde og gode oliven, og så er det ellers bare at gå ombord. Nogle gange er der også brød til ...
24 Jan 2010

Spinatsovs

Skrevet af Karen

Overraskede lækker dip/sovs med den vildeste, giftiggrønne farve.
Tyvstjålet fra Vegetarisk Vellyst af Tina Scheftelowitz og Christine Bille Nielsen - en bog, jeg kan anbefale på det varmeste!

Ingredienser

  • 500 g (frossen) spinat
  • 1 fed hvidløg
  • 2 spsk olivenolie
  • 4 spsk vand
  • chiliflager
  • salt

Fremgangsmåde

Hæld spinaten i en gryde med en anelse vand og varm den igennem. Pres hvidløget ned over spinaten, drys lidt salt over og hæld hele molevitten i en blender sammen med olivenolie og et behersket drys chiliflager. Blend helt glat. Du kan evt. justere konsistensen med lidt kogende vand, men den må gerne være lidt tyk.

Servér!

Tips:

17 Nov 2007

Guacamole

Skrevet af Karen

En mexikansk salsa, der er uovertruffen som en fyldig salatdressing, som dip til rå grønsager, på pizza i stedet for ost, til Chili sin carne med chips og salat og naturligvis i pandekager med sorte bønner.

Ingredienser

  • 2 modne avocado
  • 2 modne tomater
  • ½ løg
  • citronsaft
  • salt

Fremgangsmåde

Halvér avocadoerne, fjern stenen (giv avocaden et lille klem, så går det nemmere) og grav avocado-kødet ud med en ske eller en kniv. Kom kødet i en lille skål og mos det med en gaffel og ca. 1 spsk citronsaft.

Skær tomaterne ud i bittesmå tern og hak løget fint. Rør tomat og løg i avocadomosen. Smag til med salt og evt. mere citronsaft.

Lad mosen trække et kvarters tid, inden du smager igen. Servér!

Tips:

  • Der er mange udgaver af guacamole. Du kan tilsætte en finthakket chili, 1-2 fed presset hvidløg og/eller finthakkede korianderblade. Du kan udelade tomaterne og løget, og nøjes med at lave guacamolen af avocodao, hvidløg, salt og citronsaft.
  • Jeg bruger altid Trocomare urtesalt til gucamole - det smager bare bedst ...
  • Guacamole er ikke særlig holdbart - en herlig undskyldning for at spise det hele med det samme.
  • Gucamole som osteerstatning: Brug guacamole i stedet for reven ost på pasta, på pizza (efter at den er kommet ud af ovnen!) og over bagte grønsager mv. Det smager ikke af ost, det smelter ikke som ost - men det er godt! Også glimrende på brød.
27 Jun 2007

Hummusnaise

Skrevet af Karen

En rigtig god, æggefri "mayonaise", der kan bruges som dressing til salater eller dip til f.eks. rå grønsager. Og så er den faktisk også sund, så brug bare masser af den!

Ingredienser:

  • 1½ dl kogte kikærter
  • (oliven)olie og/eller vand
  • (stærk) sennep
  • salt

1 portion

Fremgangsmåde:

Jeg bruger stavblender, men du kan også bruge en alm. blender:

Kom kikærterne i en skål eller blenderglas, hæld et skvæt olie over, tilsæt en tsk sennep og hæld vand på, til det lige akkurat dækker kikærterne.

Blend det helt glat og smag evt. til med mere sennep og salt

Tips:

  • Hummusnaisen kan laves på ren olie, hvis den skal være tyk og meget mayonaise-agtig.
  • Konsistensen kan varieres med mængden af vand. Skal den bruges til en blandet grøn salat, skal den ikke være for tyk. Omvendt må den gerne være ret tyk, hvis den skal bruges som dip.
  • Prøv den også til dampede grønsager, f.eks. broccoli.
  • Eller smag den til med dild og purløg og måske en tsk citronsaft eller eddike og vend den i en kartoffelsalat. Her skal den ikke være for tyk.
  • Den bliver bestemt ikke dårligere af et knust fed hvidløg ...
Subscribe to RSS - Dips