Stærkt & godt

1 Jun 2020

Kidneybønnekarry

Skrevet af Karen
Kidneybønnekarry

Kidneybønnekarry er en af mine yndlingsopskrifter, ren 'comfort food' både sommer og vinter. Jeg tror, det er kombinationen af bønner, indiske krydderier og spinat, der gør det. At den så også er ret hurtig at lave med de forkogte bønner, gør bestemt ikke noget.

Portionen rækker til max 3 personer her i huset - og det er med brød til - men er egentlig beregnet til 4-5 personer.

Ingredienser

  • 3 spsk (oliven)olie
  • 1 tsk hele spidskommenfrø
  • 3 løg, finthakkede eller i halve, tynde skiver
  • 5 fed hvidløg, finthakkede
  • 1 stor spsk friskreven ingefær
  • ½-1 tsk chili (frisk/tørret) efter smag*
  • 1 tsk stødt koriander
  • 1 tsk garam masala eller karrypulver
  • ½ tsk stødt gurkemeje
  • 1 tsk salt
  • ca. 4 dl hakkede tomater
  • 6 dl kogte kidneybønner
  • 3-400 g groft hakket spinat, frisk eller optøet
  • 1½ dl kokosmælk
  • evt. friskhakkede korianderblade til servering

Fremgangsmåde

Varm olien op i en stor gryde eller sauterpande. Tilsæt spidskommenfrø og lad dem riste et øjeblik. Tilsæt løg og lad det stege med, til det begynder at blive blødt og gennemsigtigt. Tilsæt hvidløg og ingefær og steg videre under omrøring.

Rør stødt koriander, garam masala eller karrypulver, gurkemeje og salt sammen med ca. 1 dl vand og tilsæt til løgblandingen under omrøring. Tilsæt chili, kidneybønner og tomat og bring det hele i kog. Skru ned for varmen, læg låg på og lad det simre ca. 15 min.

Tilsæt spinat og kokosmælk, og lad det varme igennem. Smag til med evt. ekstra salt og chili, drys korianderblade over og servér i gryden/panden med brød ved siden af til at søbe væden op med.

Tip:

* Jeg foretrækker denne ret pænt stærk og lavet på en finthakket bid chili af scorpion-typen, men det er ikke noget must. Du kan sagtens lade den være krydret på den bløde og milde måde, dvs. udelade eller neddrosle mængden af og/eller styrken på chilien.

2 Jul 2007

Denne opskrift er en af mine absolutte favoritter:

Ingredienser:

  • 5-6 dl kogte sorte bønner
  • 1-2 spsk olivenolie
  • Kogende vand
  • 2 finthakkede løg og 2-3 fed finthakket hvidløg eller
    15-30 fed finthakket hvidløg
  • Saften af 1 lime eller citron
  • 2 friske røde chili eller ½-1 tsk chilipasta (fx sambal oelek)
  • 2-3 tsk syltede eller 2-3 spsk friske, hakkede korianderblade
  • Salt

Fremgangsmåde:

Steg løgene blanke i olien, uden at de tager farve, og tilsæt bønnerne. Befri chilierne for kerner og skær dem i ganske tynde strimler, der tilsættes bønnerne. Lad det stege mørt ved lav varme. Rør ofte i massen med en træske, så nogle af bønnerne moses. Tilsæt kogende vand i små skvæt undervejs, så det ikke brænder på og får en kartoffelmos-agtig konsistens.

Når ca. halvdelen af bønnerne er kogt ud, tilsættes citronsaft og koriander, og der smages til med lidt salt.

Lad mosen hvile nogle minutter, inden den serveres lun. Servér som fyld i pandekager - gerne med fintsnittet salat og guacamole - eller som en slags dip med tortillachips og/eller stænger af gulerødder, blegselleri og agurk til. Også dejlig som pålæg på brød.

Tips:

  • Jeg foretrækker så absolut variationen med de mange fed hvidløg!
  • Smager også dejligt kold næste dag - man kan evt. spare på hvidløgene, hvis det er til madpakken ...
  • Andre bønner kan sagtens bruges, fx azukibønner, pintobønner, hvide eller brune bønner. Blot skal de kunne moses lidt med bagsiden af en ske under stegningen. Altså ikke kikærter. Og sorte bønner smager altså bedst ...
  • Syltede korianderblade fås på glas i de fleste større dagligvareforretninger og er en glimrende erstatning for frisk koriander, der kan være svær at skaffe.
17 Maj 2007

En pragtfuld indisk ret med autentisk smag - det vil sige hot!

Ingredienser:

  • 1 dl gule eller røde linser
  • ½ l vand
  • 2 spsk olie
  • 2 løg
  • 2 cm frisk ingefær
  • 4 fed hvidløg
  • 500 g helbladet spinat
  • 2 mellemstore kartofler
  • 4 dl hakkede tomater
  • 100 g ærter
  • ½ tsk stødt gurkemeje
  • 1 tsk chilipulver eller cayennepeber
  • 2 tsk stødt koriander
  • 1 tsk salt

Fremgangsmåde:

Bring linserne i kog i vandet og lad dem simre under låg, til de er møre (ca. 40 min. for gule linser og 20 min. for røde).

Bruges frisk spinat, vaskes den i flere hold vand og afdryppes. Frossen spinat skal blot tø op. Hak spinaten groft med en skarp kniv.

Pil løg og hvidløg og hak dem fint. Ingefæren skrælles og rives fint.

Varm olien i en gryde eller dyb pande og svits løg, hvidløg og ingefær, til det er blødt. Rør gurkemeje, chilipulver eller cayennepeber, koriander og salt ud i 1 dl vand og rør blandingen i løgene. Tilsæt grønsagerne og lad det svitse kort, inden de kogte linser (med kogevand) hældes i.

Lad retten simre for svag varme ca. 30 min., til kartoflerne er møre. Tilsæt evt. lidt mere vand undervejs.

Smag til og servér.

Tips:

Kog katoffelternene sammen med linserne, så er du sikker på, at de bliver møre.

Hold lidt igen med krydderierne, især chilien, hvis du ikke på forhånd ved, at du er vild med "hot" mad.

5 Maj 2007

Chili sin carne

Skrevet af Karen
Chili sin carne

Bønner, chili og hvidløg er suverænt godt sammen. Her er opskriften på husets Chili sin carne - som i modsætning til den traditionelle chili con carne er uden kød. Opskriften rækker til 8 personer, da det er glimrende gæstemad og evt. rester fint kan fryses.

Ingredienser:

  • En pose bønner (500 g)
  • 3 (rød)løg
  • Mindst 3 fed hvidløg
  • 2 gulerødder i tern
  • 3-4 stilke bladselleri
  • 1 rød peber i tern
  • Frisk, finthakket chili i en passende mægnde eller 1 spsk hakket, syltet jalapeño-chili fra glas, evt. mere.
  • Evt. ½ tsk finthakket chipotle chili (røget chili) eller røget paprika
  • 1 spsk knust spidskommen
  • 2 tsk knuste korianderfrø
  • Evt. et nip stødte nelliker og en anelse kanel
  • 1 flaske mosede tomater
  • Et bundt friske korianderblade eller en spsk syltede
  • Kogende vand, salt og lidt olie

Fremgangsmåde:

Udblød bønnerne natten over og kog dem møre i frisk vand, der tilsættes to tsk groft salt efter en halv time. Kogetiden varerierer efter sort og alder, så følg anvisning på posen i første omgang og smag dig frem derefter. Bønnerne skal være helt møre og bløde at bide i - det kan godt tage to timer eller mere for f.eks. kidneybønner.

Find en god, stor gryde frem og svits løg og hvidløg i lidt olie. Tilsæt chili, spidskommen, korianderfrø, nelliker, kanel, gulerødder, rød peber og bladselleri og svits videre under omrøring til det hele falder lidt sammen.

Hæld bønner og tomater i, spæd med kogende vand til en passende konsistens og tilsæt et drys salt. Læg låg på, og dæmp varmen. Lad retten simre ca. 30 minutter, til grønsagerne er møre. Tilsæt mere kogende vand undervejs, hvis retten er ved at koge tør.

Smag til med salt, syltede korianderblade og evt. mere chili - og servér. Sæt gerne ekstra syltet jalapeño chili på bordet til de hårdføre + evt. oliven og mere (frisk) koriander.

Tips:

  • Chilibønner med salat og chips:
    Servér bønnerne med skåle med kogte ris, majschips, salat, tomat, agurk og guacamole. Hver enkelt bygger så en lille bjerg på sin tallerken med 1-2 håndfulde let-knuste chips i bunden, lidt ris ovenpå, efterfulgt af chilibønner, salat, tomat, agurk og tilsidst guacamole. Nammenam.
  • Jeg holder af at blande flere forskellige slags bønner, typisk sorte bønner, sortøje-bønner og kikærter. Nemt, hvis man koger mange bønner ad gangen og opbevarer dem i mindre portioner i fryseren.
  • Vær forsigtig med chilien i starten - især chipotle-chilien, der er stærk og røget.
  • Evt. rester kan blendes til en lækker smørbar postej.
Subscribe to RSS - Stærkt & godt