Sukkerfri

5 Sep 2014

Morgenmads-snapshot #1

Skrevet af Karen

Sensommer-morgenmad med de allersidste blåbær fra haven, banan, spiret boghvede og plantemælk, um!

Det er nemt at spire boghvede: To håndfulde hel boghvede sat i blød i rigeligt vand natten over og skyllet grundigt i en si næste morgen. Kan spises derefter - eller sættes til at spire endnu dag, husk blot at skylle morgen og aften og lad dryppe godt af.

OBS! Er du glutenfølsom, så husk at se boghvedekernerne godt efter, inden du lægger dem i blød. Jeg finder jævnligt en hvedekerne eller to i dem ...

Kan selvfølgelig også laves med andre bær i sæsonen - her solbær fra den gang det stadig var rigtig sommer.

22 Jul 2012

Mandelgrød

Skrevet af Karen
Mandelgrød med jordbær

Yndlingsmorgenmaden i bærsæsonen. Hurtig at lave og dejlig frisk og mættende på samme tid. Til 1 person.

Ingredienser:

  • En god håndfuld mandler, sat i blød aftenen før
  • 2-3 spsk friskkværnede (gule) hørfrø
  • Et lillebitte nip salt
  • Et drys vaniljepulver
  • Evt. et lillebitte nip stevia
  • En god håndfuld friske bær - eller frisk frugt skåret i tern
  • Vand

Fremgangsmåde:

Hæld iblødsætningsvandet fra mandlerne og skyl dem lige en ekstra gang, inden du hælder dem i en skål eller et blenderglas sammen med de kværnede hørfrø, vanilje, salt, stevia og så meget vand, at det står ca. 1 cm over.

Blend - gerne med stavblender - til det er en jævn grød og tilsæt evt. mere vand undervejs, til grøden har en passende konsistens. Servér med friske bær.

Tips:

  • Jordbær, hindbær og blåbær er bedst, synes jeg, men lidt ribs, stikkelsbær og solbær kan også blandes i.
  • Bærrene kan evt. blendes med til en fin mousse. I så fald kan f.eks. solbær godt udgøre hele bærportionen.
  • Og naturligvis kan man også bruge frugt skåret i tern i stedet. Æbler, pærer, ferskener, abrikoser, blommer ...
  • Mandler kan (delvist) erstattes med solsikkekerner, hasselnødder og cashewnødder
  • Drys gerne kanel over - det stabiliserer blodsukkeret.
9 Sep 2011

Ærtesuppe med urtefyld

Skrevet af Karen
Ærtesuppe med urtefyld

En dejlig fyldig suppe med alt godt fra den grønne ende af skalaen. Færdig på en halv time.

Ingredienser:
500 g ærter
1 porre
2 fed hvidløg
1,2 l grønsagsbouillon
3-4 håndfulde frisk spinat
½ (lille) spidskål
2 stilke bladselleri
1 stor håndfuld bredbladet persille
lidt frisk mynte
2 spsk olivenolie
1 knsp. muskat(blomme)
salt og peber

Fremgangsmåde:
Rens porrerne og snit dem i tynde skiver. Pil og hak hvidløgsfeddene. Kog ærter, porre og hvidløg i grønsagsbouillonen i ca. 20 min.

Imens skylles spinat, persille og mynte grundigt. Spinat og persille snittes i fine strimler. Mynten hakkes fint. Spidskålen skæres i både, stokken fjernes, og kålen snittes i fine strimler. Bladsellerien halveres på langs og snittes også i tynde strimler (på tværs).

Damp spidskål, spinat, selleri og urter i olien over svag varme og under låg, til det falder sammen og bliver blødt, ca. 5 minutter.

Blend ærteblandingen jævn med en stavblender. Rør urterne i og varm igennem. Smag til med muskat(blomme), salt og peber. Servér.

Tips:

  • Urterne kan varieres efter årstid og smag. Frisk spinat kan erstattes af frossen, helbladet spinat. Spidskålen kan udelades og erstattes med spinat, fintsnittede rosenkål eller små broccolibuketter. Mynte kan udelades eller erstattes af f.eks. frisk oregano, basilikum eller purløg.
  • Muskatblomme er den frøkappe, der sidder uden om muskatnødden og har en mildere smag end selve nødden. Det kan være svært at skaffe muskatblomme, så du kan bare bruge muskatnød i stedet.
3 Jan 2010

En virkelig lækker og særdeles tilfredsstillende rå chokoladekage. Taget fra bogen 'Raw food' af Jens Casupei - blot her lavet med abrikoser i stedet for dadler, fordi abrikoser er meget blidere ved blodsukkeret end dadler. Og så er portionen halveret, fordi den er alt for fristende at have stående i køleskabet ...

Ingredienser

Kagebund:

  • ½ dl (rå) kakaopulver
  • 1 dl nødder
  • 2 tsk kokosolie med top
  • ½ knivspids salt

Fyld:

  • 1 dl (rå) kakaopulver
  • 300 g tørrede abrikoser
  • 1½ spsk kokosolie med top
  • 1 tsk vanille
  • 1/4 tsk salt

Fremgangsmåde

Start med bunden: Blend nødderne til mel i en foodprocessor. Tilsæt de øvrige ingredienser og blend, til du har en fast masse.

Fordel massen i et så tyndt lag som muligt i bunden af en lille tærteform eller lignende, der er dækket med plastfolie eller bagepapir. En springform er en fordel, da det ellers kan være lidt svært at få kagen ud igen, men den skal ikke være for stor.

Fyld: Blend ingredienserne til fyldet, indtil konsistensen er ensartet og lækker cremet. Fordel fyldet i i tærteformen og stil den i køleskabet nogle timer. Skal det gå hurtigt, kan du også stille den i fryseren i ca. 1 time.

Servér på en tallerken med friske hindbær til.

Tips:

  • Jens Casupei anbefaler også frisk passionsfrugt som ledsager. Jeg har selv prøvet med frisk ananas, det er også godt. Men kagen er nu også skøn bare som sig selv.
  • Min lille og ikke særligt gode foodprocessor har lidt svært ved at klare abrikoserne, så jeg hakker dem nogle gange groft først.
  • Jeg er ret overbevist om, at man også bare kan rulle kugler af fyldet og trille dem i hakkede nødder og få en lækkerbisken ud af det.
6 Apr 2008

Seje bananbidder

Skrevet af Karen

Serveres som konfekt til eftermiddagsteen, aftenkaffen eller bare til den lille lækkersult.

2-3 pers.

Ingredienser

  • 3 modne bananer
  • ½ spsk mørk (100%) kakao
  • 3 spsk sesamfrø

Fremgangsmåde

Rist sesamfrøene let på en pande og lad dem køle lidt af, inden de blandes med kakao på en tallerken.

Skræl bananerne og skær dem i 2 cm tykke skiver, der vendes i kakao/sesam-blandingen og lægges i et enkelt lag på et fad.

Sæt fadet i fryseren i mindst tre timer, inden bananbidderne serveres. Spises frosne/kolde.

Fra bogen Kogekunst for det selvhelbredende menneske af Susanna Ehdin og Malin Söderström. Aschehoug 2003.

Tips:

  • Bananerne skal være modne, ellers smager det ikke godt.
  • Variationer:
    Vend bananstykkerne i letristede, hakkede hasselnøder tilsat fintreven appelsinskal. Eller brug hakkede hasselnødder, appelsinskal og kardemomme. Eller kakao, kardemomme og appelsinskal. Eller hakkede hasselnødder, kanel, kardemomme og lidt muskat.
    Eller prøv de lidt mere vovede: knust, tørret pebermynte og kakao. Eller måske stødt anis, hakkede mandler og citronskal?
    Find selv på nye variationer og lav f.eks. flere forskellige slags på samme fad - det ser festligt ud.
22 Dec 2007

Let risengrød

Skrevet af Karen
Risengrød

For nogle år siden tog jeg en juletradition op fra den yngstes børnehave: hele december måned serveres varm risengrød til morgenmad. Børnene glæder sig gerne flere måneder før. Risengrøden er vores særlige mælkefri, "lette" risengrød. Let at lave, let i konsistensen, letfordøjelig - og også let på kalorievægten. Den koger ikke over og brænder ikke på, faktisk skal den bare stå og simre ca. 20 min., mens du tager dit morgenbrusebad ...

Ingredienser

  • 3 dl grødris
  • ca. 6 dl vand
  • ca. 2 dl sojamælk
  • ½-1 tsk salt
  • et nip vanillepulver
  • evt. kanelsukker
  • evt. smørklat

Fremgangsmåde

Sæt risen over at koge i vandet i en (tykbundet) gryde med tætsluttende låg. Vandmængden varierer lidt efter risene - og hvor lang tid du bruger på dit brusebad. Så snart gryden begynder at simre, skrues næsten helt ned for varmen - så er det tid til brusebadet.

Ca. 20 min. senere er risen blød - og ved at være tør i bunden. Sluk for varmen. Rør sojamælk i til en passende konsistens sammen med salt og vanillepulver. Læg låg på igen og evt. et viskestykke eller sammenfoldet håndklæde over. Lad grøden trække ca. 5 min. (dæk bord imens). Server grøden med kanelsukker og smørklat - hvis det har interesse.

Tips:

  • Skal sukker og smør undgås, er det godt med en kompot af frisk eller frossen, optøet frugt, evt. rørt med lidt finthakkede, udblødte dadler eller abrikoser. Smag til med lidt kanel.
  • Vi bruger Provamel sojamælk - den blå sødet med æblejuice. Det er efter min mening den eneste sojamælk, der du'r.
  • Man kan erstatte sojamælken med en slat (piske)fløde - det er godt, men så er den ikke længere mælkefri.
  • Man kan naturligvis bruge brune grødris, hvis man ellers kan opdrive dem. Men så er 20 min. nok for kort tid. Brune basmati-ris er også brugbart - blidere ved blodsukkeret end de hvide grødris, og så bliver de møre på ca. 30 min. (+ trækketid).
  • Grødrester kan fint bruges til en lille dessert i madpakken med frugtkompot på, til risalamande eller klatkager.
2 Dec 2007

Jordbær-smoothie

Skrevet af Karen

En flot og lækker smoothie - lige dejlig med friske og frosne jordbær.

1 portion

Ingredienser

  • 2-3 dl jordbær
  • 3 bananer
  • 1 drys kanel
  • 1 drys vanille
  • lidt vand, juice eller sojamælk

Fremgangsmåde

Skræl bananerne og del dem i mindre stykker. Kom banan, jordbær, væske og krydderier i en blender og blend til det er jævnt.

Tips:

  • Servér i høje glas eller i en skål - gerne med kernedrys til.
  • Brug lidt mindre jordbær og tilsæt en håndfuld appelsin- eller klementinbåde i stedet.
  • Bruger du frosne bær, kan du tø dem op først - eller lade være og få en dejlig softice ud af det.
  • Frosne bær er mere syrlige end friske, men jeg synes egentlig, at bananerne søder nok. Har du lyst til mere sødme, kan du tilsætte et par friske dadler eller udblødte abrikoser.
18 Nov 2007

Citronmarineret melon

Skrevet af Karen
melon

Citronen løfter lige melonen en tand højere op. Brug den i salater, som tilbehør, som snack eller som morgenmad.

Ingredienser

  • 1 melon, f.eks. honning- eller gala-
  • 1 citron

Fremgangsmåde

Skær melonen i halve og skrab kernerne ud med en ske. Skær melonen i både, skær skrællen væk og skær melonbådene i store tern.

Skær skrællen af citronen i tynde strimler med et juliennejern. Eller brug en kartoffelskræller først og bagefter en skarp kniv.

Skær citronen i halve og pres saften ud.

Bland citronsaft og -skal med melonstykkerne, og lad melonen marinere i køleskabet. Mindst 1 time, gerne natten over. Vend af og til.

Tips:

  • Melonstykkerne smager skønt i en blandet grøn salat - gerne med spæde spinatblade, rucula og kryddergrønt.
  • De er også gode i en frugtsalat.
  • Og som tilbehør til krydret mad.
  • Og til morgenmad, bare helt som sig selv.
  • Agurk kan marineres sammen med melonen.
  • Prøv også at tilsætte en spsk friskreven ingefær til marinaden.
8 Aug 2007

Rå æblegrød

Skrevet af Karen

Dejlig, nærende og letfordøjelig morgenmad, der mætter længe og er god ved blodsukkeret. Også god til teenagere, der mangler appetit om morgenen.

Ingredienser
til 1 portion

  • 2 æbler
  • 1 god håndfuld hasselnødder el. mandler
  • ca. ½ dl vand
  • vanillepulver (ikke vanillesukker) eller
    kanel, muskatblomme og kardemomme
  • evt. 2 spsk hørfrø og 2 spsk sesamfrø

Fremgangsmåde

Fjern kernehuset fra æblerne og skær dem i mindre stykker. Kom dem i en foodprocessor sammen med nødder/mandler og vand eller juice.

Blend det hele til en jævn grød og smag til med krydderier. Vil du bruge hørfrø og sesamfrø, males de til mel på en kaffemølle og røres i grøden. Servér straks.

Tips:

  • Har du tid, bør du udbløde hasselnødder el. mandler i vand natten over. Det gør nødderne mere letfordøjelige og nærende. Har du ikke tid, eller har du glemt det, sker der ikke noget ved det.
  • Mandler er gode sammen med vanille. Hasselnødder er gode sammen med kanel og et nip muskatblomme og kardemomme. Er der en forkølelse på vej, kan krydderierne erstattes af eller suppleres med 1 spsk friskreven ingefærrod. Morgenmad med power i!
  • Søde æbler er bedst i maven om morgenen, synes jeg. Bruger du sure eller syrlige æbler, kan du søde med en halv banan - eller tilsætte et par udblødte abrikoser til grøden, før den blendes. Men så er den ikke længere helt så insulinvenlig.
  • De knuste hørfrø giver lidt mere fylde, fremmer fordøjelsen, dæmper blodsukkeret og er fulde af gode fedtsyrer. Men mine børn bryder sig ikke om dem. Så går det straks bedre med sesamfrøene, der også er fulde af alt muligt godt - inkl. en masse kalcium og jern. Se også Kernedrys.
  • Sojamælk eller anden plantemælk kan erstatte vandet - eller hældes over grøden, hvis man holder af det.
5 Maj 2007

Mandel-muffins

Skrevet af Karen

Muffin
Glutenfrie, mættende og velsmagende. De fås desuden både i en supersund udgave, der snildt kan gøre det ud for et nærende morgenmåltid med lidt frugt til - og i en mere syndig version, der kan gøre det svært at få lov til at have dem for sig selv ...

Ingredienser:

  • 200 g mandler
  • 100 g glutenfrit mel, fx ris-, hirse- og/eller boghvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • 2 æg
  • 1 fintrevet æble
  • 2 mosede bananer

- og hvis de skal være syndige:

  • ½ dl sukker

Fremgangsmåde:

Mandlerne males fint, bedst i en elektrisk kaffemølle i små portioner, og blandes med mel og bagepulver samt evt. sukker. Tilsæt æble, banan og æg og pisk det godt sammen. Fordel massen i smurte muffinsforme og bag ca. 15 min. ved 200 gr.

Tips:

  • Jeg smutter ikke mandlerne, men det kan man selvfølgelig godt, hvis man synes ...
  • Dette er en god grundopskrift, der er nem at variere efter årstid og lyst. Æblet kan f.eks. udelades eller erstattes af pære. I det hele taget kan man fint eksperimentere med tilsætning af frugt (f.eks. fersken) og forskellige bær (blåbær er klassiske).
  • Der kan også tilsættes forskellige krydderier, f.eks. kanel (godt sammen med æble), vanille, ingefær eller kardemomme. Et drys reven citron- eller appelsinskal er bestemt også lækkert. Man kan også lægge en lille klat jordbærsyletøj i toppen eller et lille stykke nougat eller mørk chokolade, hvis det skal være rigtig festligt.
  • Prøv også at erstatte frugten med samme mængde fintreven gulerod og/eller squash - i denne version er de lækre muffins meget velegnede til frokostpakken, som tilbehør til en salat, f.eks. Bruger du versionen med squash, er de tilmed insulinvenlige.
  • De holder sig friske og saftige længe - evt. i køleskab - hvis de ellers får lov!
Subscribe to RSS - Sukkerfri