Jeg er ikke særlig vild med stegt mad - det sviner sådan, og hele huset lugter bagefter. Men en gang i mellem er det godt, og disse hirsedeller er overordentligt anvendelige. Jeg laver ofte en dobbeltportion, så der er til fryseren og madpakken. Server dellerne med en frisk tomat- eller spinat-sauce og masser af kogte eller rå grønsager som modspil til det stegte.
Ingredienser
- 2 løg, hakkede
- 3 dl hirse
- 8 dl vand
- ½ tsk chipotle-chili
- 2 tsk tørret dild
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 dl (kikærte-)mel
- 2 spsk hørfrø
- 1 dl hasselnødder
- (urte)salt
- 1 æg
- olie til stegning
Fremgangsmåde
Hirsen ses efter for urenheder og skylles i en finmasket sigte under koldt vand. Varm lidt olie op i en stor gryde og svits halvdelen af det hakkede løg, til det bliver blankt. Tilsæt hirsen, 8 dl vand og lidt salt og lad det komme i kog. Dæmp varmen og kog hirsen ca. 30 min. ved svag varme. Rør rundt og tag gryden af varmen.
Hørfrø og hasselnødder males fint i en elektrisk kaffemølle. Kom det i en foodprocesser sammen med resten af løget, dild, spidskommen og den finthakkede chipotle-chili. Blend grundigt. Bland løgmassen i hirsen og rør det til en fars med melet. Smag farsen kraftigt til med urtesalt, inden ægget røres i. Er det et lille æg, skal der måske to i, er det stort, skal der måske justeres med en anelse mere mel. Farsen må ikke være alt for lind, men skal heller ikke være for tør.
Varm en pande op med lidt olie, og sæt klatter af farsen på panden med en ske. Klatterne trykkes flade med skeen eller en paletkniv og steges ved midel varme på begge sider, til de er smukt gyldentbrune.
Server hirsedellerne med fx kulørt bønnesalat eller kogte broccolibuketter og tomatsauce.
Tips:
Det er vigtigt, at varmen ikke er for voldsom, for så bliver dellerne brankede udenpå og klæge indeni. De må heller ikke vendes, før de har fået skorpe på den ene side, for så falder de fra hinanden. Tålmodighed, mine damer og herrer! Når dellerne slipper panden og kan skubbes rundt, er de klar til at blive vendt.
Dellerne kan naturligvis også sættes på en bageplade og bages i ovnen. Pensl evt. med lidt olie og lav evt. farsen en anelse fastere, så den kan formes i hånden.
Jeg synes, at dellerne smager bedst, hvis de lige får lov til at trække nogle minutter på et fad inden servering, så de kan samle sig lidt.
Dellerne smager i øvrigt glimrende kolde og gør sig fint i madpakken eller en "burger". Laver man dem små, kan de bruges på grillspyd, til boller i karry eller små hapsere til børnefødselsdagen - gerne med en cherrytomat eller tyk agurkeskive sat fast med en tandstikker.
Chipotle-chili er en røget chili, der giver god smag. Men i små mængder, for den er stærk, og for meget af det røgede kan også give en ubehagelig bismag af bacon ...
Vil man undgå det stærke og alligevel havde den lidt røgede smag, kan man i stedet bruge røget paprika eller andre røgede grønsager, fx kan man få en delikat pasta af røget aubergine på glas.
Æggefri: Ægget kan erstattes af 1 spsk Fiberhusk. Rør grundt (gerne med piskeris) og lad farsen trække minimum en halv time. Justér evt. med lidt væske.
Insulinresistens: Hirsedeller er ikke særligt velegnede til insulinresistente - prøv i stedet med falafler.
En del af hirsen kan erstattes med en rest kogte (ikke for våde) grønsager, fx kartofler og gulerødder. En rest kogte bønner eller linser kan også bruges.
Andre krydderier kan selvfølgelig erstatte dild og spidskommen, fx timian og hvidløg. Og andre nødder eller kerner, fx mandler eller græskarkerner, kan erstatte hasselnødderne.