Squashmasse
Skrevet af KarenEn let, luftig og lækker "æggemasse" uden æg.
Til tærter og "æggestand", men kan også bages til luftige 'klatter'.
Den bliver smukkest med gule squash, men kan også laves med de grønne, hvor du evt. skræller dem og farver massen med lidt gurkemeje.
Smager godt både varm og kold.
1 portion = masse til én tærte
Ingredienser:
- 3 (gule) squash - ca. 500 g
- 1½ tsk Husk (loppefrøskaller)
- 1½-2 tsk umeboshi-puré
- 1½-2 spsk kikærtemel
- peber, evt. lidt salt
Fremgangsmåde:
Riv squashene groft på rivejern eller i foodprocesser og rør grundigt sammen med husk og umeboshi-puré. Du kan evt. også køre det hele sammen på foodprocessoren. Lad massen stå og trække ca. ½ time.
Rør/pisk squashmassen med kikærtemel - jo mere du bruger, jo fastere bliver massen. Til en tærte foretrækker jeg den lidt blødere = 1½ spsk mel. Til en æggestand må den gerne være fastere = 2 spsk mel eller mere, hvis squashene er meget våde. Smag til med salt og peber (pas på med saltet, da umeboshi-puré er ret salt i sig selv).
Det var det! Skal massen fx bruges til tærte, blandes den nu med tærtefyldet - fx bløde løg og rosmarin (billedet herunder) - og fyldes i tærtebunden, pensles evt. med lidt olie og bages ved 200 grader, til den er fast og svagt lysebrun, ca. 15-20 min.
Skal den bruges til æggestand, er processen den samme, den røres med evt. fyld, hældes i en (smurt) form og bages ved 200 grader, til den er nogenlunde fast (den bliver fastere, når den køler af). Lad køle helt af, inden den vendes ud på et fad.
Den kan også bages til 'klatter' på bagepapir, men pas på, sæt dem med god afstand, da de flyder ud.
Tips:
Jo større squashene er, jo mere mel skal der til at suge væden.
Man kan sagtens røre en masse finthakkede krydderurter i massen, inden den bages.
Man kan også stege massen til noget røræg-lignende, drysse med purløg og servere med salat, tomatbåde og noget godt brød til frokost eller brunch.
Har du overflod af squash, kan den rives og fryses ned i 500 g portioner, som så kan tøs op og røres sammen til squashmasse, når squashsæsonen er slut.
