Set derude

1 Mar 2015
Marts med Medfølelse 2015

Det er 1. marts i dag, og det betyder, at starten er gået til en måned med daglig inspiration til sund, grøn, miljøvenlig og dyrevenlig mad. Hvis du ikke allerede er tilmeldt (men det er du jo!), så er det ovre på Facebook, det foregår, og du kan godt nå at være med. Du skal bare trykke 'Deltag', så er du klar.

Orker du ikke lige Facebook, kan du i stedet skrive dig op til et nyhedsbrev og få madplaner og inpiration direkte i din indbakke.

Det hele er sat i søen af foreningen Mad med Medfølelse og jeg ĺover dig, at du er i gode hænder.

Glædelig marts!

19 Okt 2014

Et godt brød

Skrevet af Karen

Forleden faldt jeg over Feelgood Bakery og deres naturligt glutenfrie melblanding med sorghum-mel og fik lyst til at prøve, selvom det er ret dyrt. Så jeg bestilte den mindste pakke med 5 poser - 3 poser kernebrødsblanding ... og 2 poser cookie-blanding.

(Ja, jeg var sendt til tælling af en virus og lå og kedede mig grusomt på sofaen med den bærbare, og så hoppede de der cookies med i indkøbskurven. Ups.)

Pakken ankom ret hurtigt, og jeg kæmpede mig op fra sofaen og ud i køkkenet for at bage. Det var i hvertfald nemt. Kernerne skulles udblødes i lunkent vand i 10 min., der skulle tilsættes lidt honning (som jeg erstattede med lidt agavesirup), lidt olie og salt og posen med mel og mere vand og så røre-røre-røre med håndmikseren. Forme til brød og lægge i smurt form. Sætte til side til hævning.

(Mens brødet hævede, gik jeg i krig med de der choclate chip cookies. De to slags sukker blev til kokosblomstsukker og mængden blev halveret, smør blev erstattet af tahin i samme mængde og ægget af 7 g fiberhusk og ca. 1 dl vand - inspireret af Månebarnets opskrift på peanutbuttercookies - og så ellers rørt sammen med melmix og de medfølgende chokoladeknapper, sat på plade og bagt)

Brødet hævede afsindigt flot og duftede lokkende, mens det bagte. Det var faktisk svært at lade det være, da det kom ud af ovnen, men det skulle have ro til at køle af, inden jeg skar i det. Resultatet? Et virkelig flot brød med en god krumme, sprød skorpe og ikke mindst en super smag. Min mave tog også godt imod det, hvad den bestemt ikke gør med alle typer glutenfrit brød.

(Og hvordan med de der cookies? De blev gode. Jeg fik lavet dem for store/tykke, og de skulle nok også have haft lidt mere tid i ovnen, for de blev kun sprøde i kanten. Men smagen fejlede bestemt ikke noget!)

Så alt i alt en rigtig god oplevelse. Bare en skam, at det er så forholdsvis dyrt - 60 kr. pr. brød, når man køber den lille pakke med 5 stk. - og så kunne jeg da også godt tænke mig, at det var økologisk, men nogen gange må man gå lidt på kompromis.

(Update: Læs Feelgood Bakery's svar på det med prisen og økologien i kommentaren herunder)

Jeg er i hvert fald rigtig glad for de skiver, jeg nu har i fryseren, og jeg har stadig én pakke kernemix tilbage - den vil jeg prøve at bage store, flade frokostboller af, for det er virkelig noget, jeg savner - en frokostbolle, der kan klare at blive lagt sammen med rare sager og ligge nogle timer i en taske uden at gå i total opløsning.

Links:
http://feelgoodbakery.squarespace.com/
http://maanebarnet.org/2014/09/21/peanutbutter-cookies/

10 Jun 2014

Frokost-snapshot #1

Skrevet af Karen

Aftensmaden i går var de første nyopgravede kartofler, friske asparges og frisk spinat fra haven. Husbonden nød en hjemmerørt urtesmør til, mens jeg forsøgte mig med en tahindressing med ingefær - rigtig god til aspargesene, men for voldsom til kartoflerne. Og kartoflerne var der for mange af - med vilje, for mens jeg egentlig var ved at slå mig til tåls med tanken om kartoffelmadder og kartoffelsalat med hummusnaise, faldt jeg over Veganmisjonens opskrift på kartoffelsalat med en hjemmerørt vegansk mayonnaise, der så både god og nem ud, så den skulle prøves til frokost i dag.

Og lade det være sagt med det samme: den opskrift er intet mindre end GE-NI-AL! Det ligner mayonnaise, det smager af mayonnaise og det er nemt at lave. Jeg startede med en halv portion, brugte Urtekrams dijonsennep (god og glutenfri), italiensk jomfruolivenolie fra Änglamark og Urtekrams æblecidereddike - den eneste lyse eddike, jeg havde i skabet, som ikke var en hvidvinseddike (der efter sigende ikke skulle fungere så godt). Perfekt resultat! Prøv den, prøv den, prøv den. Du finder opskriften her: http://www.veganmisjonen.com/2014/06/oppskrift-vegansk-potetsalat-majone...

Opskriften på kartoffelsalaten lyder også rigtig god, jeg manglede bare adskillige af de øvrige ingredienser, så i dag blev det helt enkelt kolde, kogte kartofler vendt med lidt af mayonnaisen og en håndfuld purløg på grøn salat og med tern af rød peber.

26 Feb 2014

Har du lyst til at udfordre dig selv, og vil du samtidig have inspiration til bæredygtig, sund og dyrevenlig mad? De friske og inspirerende mennesker bag Mad med Medfølelse gentager sidste års store succes, hvor flere end 600 mennesker lod sig inspirere til at spise lækker plantemad hele marts måned.

I år bliver det endnu større - mere end 1800 personer har allerede tilmeldt sig, og der er stadig plads til dig. Få inspiration, opskrifter, ugeplaner, gode råd og opbakning til en oplevelsesrejse ind i det veganske univers. Ja, faktisk kan du få din helt egen mentor, der vil hjælpe dig, når du er i tvivl om noget eller har brug for opskrifter eller gode råd.

Er du glutenoverfølsom, kan du stadig være med. Der er f.eks. en glutenfri ugenplan her: http://madmedmedfoelelse.dk/for-den-glutenfrie

Med andre ord er der ingen gode argumenter for ikke at prøve at spise vegansk i en måned, mærke alle de gavnlige effekter af den vitaminrige plantemad og forhåbentlig få en masse nye veganske livretter.

Det er nemt at deltage:
Læs mere om projektet her: http://madmedmedfoelelse.dk/marts-med-medfolelse-2014/ Tilmeld dig facebook-begivenheden her: https://www.facebook.com/events/249273221912828/?fref=ts Få det ugentlige nyhedsbrev her: http://bit.ly/LeqmKV

Rigtig glædelig marts!

emner: 
15 Jun 2013

Grønt på grillen

Skrevet af Karen


Jeg ved det, jeg ved det - der sker ikke ret meget her på siden i øjeblikket. Undskyld. Jeg håber, at tiden og omstændighederne snart bliver til det igen.

MEN, men, men ... I mellemtiden har Anima heldigvis gjort det igen - lavet en mundvandsdrivende opskriftsamling og lagt den ud til download kvit og frit.

Jamen, jeg bliver så glad over, at der er så meget skøn og gratis inspiration til grønne måltider at få.

Egentlig er jeg ikke ret meget til grill - alt for meget røg og os af tændvæske og kul og det der er værre - men den grillede kartoffelsalat og de grillede asparges og mums, kejserhatte med grillet aubergine kunne nu meget let finde vej til min tallerken. Og de grillede majs med chili-lime 'smør'. Og ...

 

I samlingen er der også opskrifter på grillede burgere, spyd, lækre salater, dips & dressinger, læskende drikke til store og små samt frække desserter fra grillen (og en enkelt fra fryseren).

Det hele er gratis og kan downloades her:

http://anima.dk/pdf/grøntpågrillen.pdf

Anima opfordrer til at dele linket med så mange som muligt, så bare se at komme i gang.

Tak til de engagerede sjæle hos Anima - og velbekomme!

22 Mar 2013

Mad nok!

Skrevet af Karen

For nogen tid siden blev jeg lidt nedslået og ærgerlig over en artikel, hvor der GMO blev fremhævet som den eneste fornuftige vej frem, hvis der skulle skaffes mad nok til hele jordens befolkning.

Derfor blev jeg så glad forleden, da jeg i onsdags stod og pakkede min mixkasse fra Årstiderne ud. Ikke alene var den propfuld af sprøde, skønne grønne sager, men på bagsiden af det medfølgende opskriftshæfte havde Thomas Harttung forsøgt at svare på et spørgsmål, han hører igen og igen: Kan økologisk jordbrug producere nok mad til 9-10 mia. mennesker?

Svaret er helt kort: Ja, det kan det. Sagtens, endda. Faktisk kan et areal svarende til Nordeuropa alene både huse og fodre alle 9 mia. - økologisk. Læs hele regnestykket (bare rolig, det er ikke kedeligt!) her: www.aarstiderne.com/Opskrifter/~/media/Files/Nyhedsbreve_pdf/Aarstiderne...

Ja, det forudsætter, at vi er villige til at fylde lidt mindre og spise flere grønsager - men en veltilrettelagt parcelhusgrund på 600 m2 kan faktisk levere 3 tons grønt, frugt og korn - nok til et års forbrug for to voksne - med fire timers arbejdsindsats pr. dag. Langt mere effektivt end det såkaldte moderne landbrug målt på output pr. m2.

Nu har jeg ikke en parcelhusgrund til rådighed. Jeg bor i rækkehus og har en lillebitte baghave, hvor jeg har klemt fire højbede ind på tilsammen knapt 16 m2, og en lillebitte forhave, hvor der står et æbletræ, en brombær og lidt hindbær. Og så har jeg lejet 150 m2 nyttehave i en haveforening i nærheden, omend jeg stadig arbejder på det med det veltilrettelagte ...

Og selvom jeg drømmer om at være selvforsynende, er der lang vej endnu. Bl.a. savner jeg muligheder for vinteropbevaring af mine grønsager, og et drivhus til at strække sæsonen står også rigtig højt på ønskelisten. Men lidt har også ret. Ja, jeg bruger rigtig mange timer i min have om sommeren, men jeg høster også rigtig meget, får masser af motion og frisk luft - og socialt samvær og udveksling af viden og erfaringer, frø, planter og afgrøder med de andre havenisser og -nymfer i foreningen. Og sparer kloden for en masse transport, kunstgødning, sprøjtemidler og emballage.

Så jeg vil gerne slå et slag for, at de der har en parcelhushave, begynder at dyrke spiselige sager i den - i stedet for at bruge kræfterne på den perfekte græsplæne eller måske endda fylde det hele med granit og betonfliser. Og at de, der bor i lejlighed og ikke har have, skaffer sig noget jord at dyrke på anden vis.

Prøv f.eks. at gå ind på www.deljorden.dk, hvor du komme i kontakt med andre, der måske gerne vil dyrke et stykke jord i fællesskab , har en kolonihave til salg eller et overskud af kompost eller møg, du må få.

  

Og savner du inspiration til, hvad du stiller op med din jord, så kan jeg varmt anbefale at blive medlem af landsforeningen Praktisk Økologi og få fingrene i tidsskriftet Praktisk Økologi, Danmarks bedste haveblad for folk, der mere er til selvforsyning end overforbrug. Faktisk kan du kvit og frit downloade et prøvenummer af bladet her: www.oekologi.dk/download/Praktisk_Oekologi_2_2011.pdf

Har du mere blod på tanden, kan jeg også varmt anbefale Tidsskrift om Permakultur, som du finder her: www.levbaeredygtigt.dk/tidsskrift.html

Og kig da også forbi www.gronhverdag.dk, nu du er i gang (klik på 'Bladet' og 'Tidligere årgange' for at læse gamle numre). Så prøver jeg at skaffe noget brugbart forår imens ...

Subscribe to RSS - Set derude